Actie nodig om bibliotheek te behouden

23-01-2016 om 01:00 uur

Voortbestaan bibliotheken Albergen en Geesteren in gevaar

Politiek staat voor keuzes

Het voortbestaan van de bibliotheken in Geesteren en Albergen is ernstig in gevaar.

Uit plannen waar de voorzitters van de beide dorpsraden kennis hebben genomen, blijkt dat er een streep wordt gezet door beide vestigingen.

Er wordt weliswaar nog gedacht in scenariorsquo;s, maar deze optie wordt nadrukkelijk zo benoemd in de plannen. Alleen de vestiging in Tubbergen blijft behouden.

Daarmee wordt een streep gezet door hetgeen in de afgelopen decennia in de gemeenschappen Albergen en Geesteren is opgebouwd met de inzet van veel vrijwilligers en betrokken professionals.

Voor Geesteren is het extra wrang omdat de vestiging daar gerealiseerd is met ondersteuning van de parochie Geesteren en kundige bestuurders, die de gelden boven tafel wisten te krijgen. De parochie stelde ooit om niet de grond beschikbaar.

Wat decennia lang opgebouwd is, waar veel vrijwilligers hun ziel en zaligheid aan verbonden, dreigt nu door een simpele pennenstreek te verdwijnen, omdat het economisch even wat minder ging.

Heel bijzonder is dat in beide dorpen in de afgelopen jaren de vestigingen nog gerenoveerd zijn. In Albergen is dat slechts 2 jaar geleden.

Het vorige college stond nog lintjes door te knippen, nu worden de vestigingen gesloten.

Het is in deze niet voor de hand liggend om te hoop te lopen tegen de Stichting Bibliotheken Tubbergen, omdat zij te maken kreeg met een niet gewenste en ook nog eens onmogelijke bezuinigingsopdracht van euro;150.000.

De Bibliotheek laat duidelijk  zien met de tijd mee te gaan met de bibliotheek-app, de vakantiebieb, luisterbieb, muziekweb, e-book platform, etc. Men laat zien mee te gaan met de wereld die snel aan het digitaliseren is.

Daarnaast laat men zich zien met scholenprojecten, manifestaties rond de Kinderboekenweek, workshops, voorleeswedstrijden.

Wie zich erin verdiept staat versteld van hetgeen de Bieb allemaal voor het voetlicht weet te brengen om de kinderen, volwassenen en ouderen op gepaste en uitdagende wijze lees-, kijk- en luisterplezier te bieden.

In de nieuwe plannen heet het ineens dat men overgaat van een traditionele bieb naar een toekomstbestendige bieb, aansluitend bij de maatschappij en de behoefte van het onderwijs, waarbij men aandacht heeft voor de gebiedsontwikkeling van de kernen.

Voorgesteld wordt een collectie van boeken op iedere basisschool te stallen, ondersteunend aan het leesonderwijs met behulp van een leescoördinator van de bibliotheek en leescoördinatoren die opgeleid moeten worden op de basisscholen.

Alsof men op de basisscholen jarenlang onder een steen heeft geleefd en het leesonderwijs niet goed heeft weten realiseren.

Men verwacht straks meer ouders met kinderen op de hoofdbibliotheek.

Daar zal ook een Taalpunt komen, dat de laaggeletterdheid moet bestrijden. De bibliotheek Tubbergen wordt een ldquo;Third Placerdquo; waar je elkaar kunt ontmoeten.

Vergeten wordt dat het elkaar ontmoeten nu ook al plaatsvindt in de vestigingen in Geesteren en Albergen. Veel ouderen zien het bezoek aan de bibliotheek als een uitje, maar zullen straks aangewezen zijn op mogelijke bezorgdienst na een onlinebestelling: om 8 uur en 17.00 uur komt de zuster, om 12.00 uur ldquo;Tafeltje Dekjerdquo;en om 15.00 uur de ldquo;Biebmieprdquo;.

Door politieke keuzes dreigen nu de vestigingen in Geesteren en Albergen te verdwijnen.

Heeft de politiek iets te kiezen?

We denken van wel.

Daarom is het ook positief te melden dat wethouder Roy de Witte laat weten het gesprek constructief te willen aangaan.

Er zal een echte onderbouwing moeten komen.

Hoeveel leden zijn afgehaakt toen de vestigingen in andere dorpen sloten? Hoeveel mensen uit die dorpen komen nu naar Tubbergen of de nog bestaande vestigingen? Dit moet boven tafel komen om te kunnen analyseren.

Dan kan geprognosticeerd worden op het overstappen van mensen uit Geesteren en Albergen.

Is er te werken met het minder open stellen van de bibliotheek in Tubbergen met tijden die verband houden met openingstijden in Geesteren en Albergen?
Is het misschien goedkoper om Geesteren en Albergen open te houden en Tubbergen te sluiten: minder verkeersbewegingen, misschien wel duurzamer.

Hoe zit het met de huidige exploitaties, met de personeelslasten, met de kosten voor overhead, de huisvestigingslasten voor de verschillende gebouwen?

 

In de lokale gemeenschappen wordt onder de noemer Mijn Dorp 2030 met inwoners  gesproken over hetgeen men in de 15 jaar die voor ons liggen, wil behouden, versterken en waar men, door de rede geleid, afscheid van moet nemen. Wat een valse start voor dit proces   als de politiek aan het begin strepen trekt door een voorziening die in dorpen belangrijk gevonden wordt.

Met name nu kernen vergrijzen is het voor minder mobiel wordende ouderen belangrijk de Bieb dichtbij te houden.

In de dorpen wordt weer de discussie opgerakeld over het centraliseren.

Het gaat allemaal om gemeenschapsgeld: Laat je iets van de ldquo;lesten stuverrdquo; in de lokale gemeenschappen, geld dat van en voor alle burgers is, of kies je ervoor dat geld op één plek uit te geven?

Het zijn discussies die niet opgerakeld zouden moeten worden, maar de sentimenten leven.

Het is niet wijs om met dit plan waar burgers niet over hebben kunnen nadenken  in goede harmonie van burgers te vragen: ldquo;Denk eens mee over de toekomst van je dorp.rdquo;

Het is aan de politiek om te kiezen, maar het is wijs voor de politiek om het oor te luister te leggen bij de kiezers.

 

Bron: Dorpsbelang Geesteren

Het weer

zaterdag 20 april

8.1°

Ochtend 4.4°
Avond 7.9°
Nacht 3.2°
Min. 3.2°
Max. 9.6°

Zon op: 04:23 uur
Zon onder: 18:39 uur

Meer weer

Gebruikerslogin