Natura 2000 en het Geesterse Stroomkanaal

05-05-2016 om 02:00 uur

Natura 2000 en het Geesterse Stroomkanaal

Ook de inwoners van Geesteren weten waarschijnlijk wel dat vanaf 2000 meer dan 40 gebieden in ons land zijn aangewezen als bijzonder natuurgebied. Deze gebieden gaan in het vervolg verder onder de naam Natura 2000. De Engbertsdijksvenen en het Springendal zijn ook door de Europese Unie aangewezen als Natura 2000 gebieden.

Wat heeft bijv. de natuurontwikkeling van de Engbertsdijksvenen, die in zijn geheel in de gemeente Twenterand ligt, van invloed op de inwoners van Geesteren?

Dit gebied is één van de weinige gebieden in Nederland waar nog een stukje hoogveen is. Een van de doelstellingen van dit gebied is dan ook het weer tot groei komen van dit hoogveen. Verder wil men hier ook de bedreigde habitats beschermen (planten en dieren).  Eén van de habitats is de kraanvogel.

 

Om de hoogveengroei weer tot ontwikkeling te laten komen heeft men bedacht dat het waterpeil in het Geesterse Stroomkanaal 1.15m omhoog moet. Dit zal grote gevolgen hebben voor boeren en burgers rond dit kanaal. En aangezien dit kanaal voor het grootste deel in ons dorp ligt, gaat het ons ook aan! Dit kanaal heeft op dit moment een bufferwerking voor het overtollige water wat vanuit Duitsland naar de Regge en de Vecht afgevoerd moet worden.

Wanneer het waterpeil in ons kanaal straks altijd meer dan een meter hoger zal staan, hoe gaat het dan met het regenwater uit Duitsland wat via deze weg afgevoerd moet worden? De twee fotorsquo;s geven aan hoe hoog het water zal worden in het kanaal. De brug in het Geesterse gedeelte zal niet veel boven het waterpeil uitkomen!

Wat voor invloed zal die verhoging hebben op het grondwaterpeil in West-Geesteren. Daarmee ook op de bedrijfsvoering van de boeren en op de vochthuishouding in de kruipruimtes van de huizen?

Op dit moment zijn er twee platforms bezig om dit plan te keren of te beïnvloeden.  We zijn nu 2016 en Annie Schrijer Pierik, vertegenwoordigster vanuit het oosten in Brussel heeft laatst in Geesteren gezegd, dat we met zijn allen wel lang hebben zitten slapen!

Wil je meer weten, neem dan contact op met mij of raadpleeg Gerrit Hoff van het platform van bewoners 06-23951930 of ben je boer, neem dan contact op met Gerard Oude Hengel van LTO Tubbergen, 06-20556877.

Ook de bewoners van West-Geesteren kunnen lid worden van het platform.

Namens Dorpsbelang Geesteren vond ik het belangrijk om jullie op de hoogte te brengen, omdat het in de fase zit van eindverkenning. Daarna hoeft de staatssecretaris van Economische Zaken nog maar de handtekening te zetten, en we zitten er aan vast. Maar zo ver is het nog niet!

JanPieter de Boer, bestuurslid Dorpsbelang Geesteren  (06-13012442)

Bron: Dorpsbelang Geesteren

Het weer

zaterdag 4 mei

16.0°

Ochtend 9.6°
Avond 13.2°
Nacht 10.2°
Min. 7.6°
Max. 16.0°

Zon op: 03:55 uur
Zon onder: 19:03 uur

Meer weer

Gebruikerslogin