‘Contactgegevens van levensredders niet meer up-to-date’

15-01-2016 om 09:59 uur

Op dit moment zijn in Geesteren de herhalingscursussen voor ruim 200 cursisten die (opnieuw) leren hoe ze om moeten gaan met een AED, een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand, in volle gang.

De werkgroep vanuit Dorpsbelang Geesteren streeft ernaar dat zoveel mogelijk cursisten zich aanmelden bij www.hartslagnu.nl, zodat ze via de meldkamer van noodnummer 1-1-2 een oproep kunnen krijgen als er zich een noodsituatie voordoet in hun nabijheid. In Geesteren zijn zo’n 170 mensen aangemeld, ook inwoners die hun vaardigheden via andere opleiders onderhouden. Er is echter een grote groep van wie de gegevens niet meer up-to-date zijn, omdat gewijzigd emailadres, 06-nummer of geldigheid van het diploma niet zijn bijgewerkt. Deze mensen kunnen nooit een oproep ontvangen en dat kan betekenen dat iemand in nood niet gered wordt. Dianne de Veen van Werkgroep AED Geesteren roept daarom alle mensen met een reanimatie- of AED-diploma op om zich aan te melden dan wel hun contactgegevens te updaten.

Cursisten gezocht buiten dorpskern

Er zijn 17 apparaten in en rondom de kern van Geesteren aangemeld bij de meldkamer van 1-1-2. “Daarvan hangen er 10 in een beveiligde kast in het buitengebied van Geesteren of op de grens met de ons omliggende dorpen. Vooral in de buurt van deze apparaten buiten de bebouwde kom willen we nog graag extra mensen opleiden. Zodat ook hier de overlevingskans na een hartinfarct aanzienlijk toeneemt. De AED’s die door ons beheerd worden, worden meerdere keren per jaar gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de kast nog zonder problemen geopend kan worden en dat accu en elektroden op tijd vervangen worden.”

Basiscursussen van start

Op 10 en 16 februari aanstaande gaat de werkgroep AED Geesteren basiscursussen organiseren om bewoners de mogelijkheid te bieden vaardig te worden in het toepassen van reanimatie en het gebruik van een AED-apparaat. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op de website www.aedgeesteren.nl. De Veen: “De cursus, waarvoor u daarna elk jaar een herhalingsoproep krijgt, is gratis voor inwoners en werknemers in Geesteren en kost u slechts 1 avond. Ook jeugdigen vanaf 16 jaar zijn van harte welkom om zich de vaardigheden eigen te maken.”

Het bericht ‘Contactgegevens van levensredders niet meer up-to-date’ verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

vrijdag 26 april

10.2°

Ochtend 4.9°
Avond 11.1°
Nacht 9.7°
Min. 4.7°
Max. 12.3°

Zon op: 04:11 uur
Zon onder: 18:50 uur

Meer weer

Gebruikerslogin