Carnavalsoptocht in Albergen trekt zeker drieduizend deelnemers: ‘Hetzelfde niveau als voor corona’

04-02-2023 om 17:17 uur

De optochtcommissie van carnavalsvereniging de Alberger Bökke heeft er al maanden aan voorbereiding opzitten. De eerste grote Twentse carnavalsoptocht kan wat hen betreft van start gaan.

Op zondag 12 februari zullen er ruim 3.000 deelnemers aan de start verschijnen. “Hiermee zitten we bijna weer op hetzelfde niveau als voor corona”, vertelt woordvoerder Mariska Assink van de optochtcommissie.

Hoge kwaliteit

Het bezichtigen van de wagens is gedaan en Assink is bijzonder te spreken over de kwaliteit. “Je ziet de kwaliteit met het jaar toenemen.” We kunnen met 31 grote en kleine wagens een mooie optocht neerzetten waar iedereen weer trots op mag zijn.

De optochtcommissie is bijzonder verheugd dat veel bekende toppers weer tot de deelnemers behoren. “Daarmee is het publiek verzekerd van een waar kijkspektakel”, glundert Assink. Zij noemt hierbij de plaatselijke Sjikke Bökke, maar ook Het Peleton en De Kroegtijgers uit Geesteren, de Oranjewijk en de Fortburgers uit Tubbergen, de Venfluiters uit Manderveen, DKW uit Vasse, De Klippels uit Langeveen en de Hengelose optochtvereniging Altied Dorst doen weer mee.

Prijzengeld

In 2020 is het prijzengeld verhoogd naar 6.400 euro met daarin 1.111 euro voor de eerste prijs in de categorie grote wagens. “Daar ben ik onze sponsoren, die dit mede mogelijk maken, enorm dankbaar voor”, aldus Assink.

Start

Zondag 12 februari zal de optocht aan De Gentiaan van start gaan. Dat gebeurt dit jaar wederom om twaalf uur. Deelnemers worden met spandoeken naar de opstelplaats verwezen. Voor de toeschouwers wordt aangegeven waar de parkeerplaatsen te vinden zijn. Alle deelnemers aan de optocht krijgen een startnummer toegestuurd zodat duidelijk is hoe laat men aanwezig moet zijn. De optocht eindigt bij de kerk aan de Hobergenstraat, waarna de wagens uit kunnen rijden via de Zenderseweg of de Philippus Robbenstraat.

Route

De gehele route is als volgt: De Gentiaan, De Veenpluis, Moutmolen, Molendijk, Bennekerstraat, Oude Schoolstraat, Hinvertsweg, Geert Grootestraat, Hoofdstraat, Zenderseweg, De Dijnsel, De Hagen, De Gagel, Kapittelhuisstraat en Hobergenstraat. Hier zullen prins Gilbert, sik Arjan met
hofdames Ellen en Patricia alsmede jeugdprins Stijn en zijn sik Mart het defilé afnemen.

Medewerking van bewoners

Om het geheel goed te laten verlopen, heeft de vereniging de medewerking van de Albergse bevolking nodig. De bewoners die aan de route wonen worden dringend verzocht om de straten autovrij te houden. Dit verzoek geldt ook voor de mensen die binnen de route wonen. Bij eventuele calamiteiten kan men dan snel van binnenuit de optocht bereiken. Andersom zal de vereniging proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo zijn er strenge regels aan het geluidsniveau gesteld en worden de straten de volgende dag weer schoongeveegd. “We vragen bij deze de aanwonenden om de rommel op straat te vegen”, vertelt Assink. “De gemeente zal dan zorgdragen voor het opruimen, in samenwerking met een veegploeg van onze vereniging.” Ook verzoeken we aanwonenden van de route, die een tent of iets dergelijks hebben staan, zich aan het geluidsniveau te houden.

Prijsuitreiking op Noaberfeest

Tussen half zes en zes uur zal prins Gilbert de prijzen uitreiken op het Noaberfeest. Dit jaar vindt dit feest wederom plaats in een grote tent op de parkeerplaats naast zalencentrum Morshuis. “De voorgaande jaren was de uitreiking tijdens het Noaberfeest een groot succes”, vertelt Assink. “Veel mensen bleven nog lange tijd op het Noaberfeest, om ouderwets carnaval te vieren. De kleinschalige entourage, als tegenhanger van de Mega Carnavalsparty, viel bijzonder in de smaak.”

Vanaf ongeveer twee uur zal de tent geopend zijn en de entree is gratis. Het Noaberfeest heeft eigen munten, die in de tent worden verkocht. Pinnen is daarbij mogelijk. Voor kinderen is er een springkussen en gratis ranja.

Het weer

zondag 23 juni

22.7°

Ochtend 13.4°
Avond 21.8°
Nacht 14.8°
Min. 11.8°
Max. 23.6°

Zon op: 03:11 uur
Zon onder: 19:59 uur

Meer weer

Gebruikerslogin