‘Dronen in zeer dichte mist lukt gewoon’

12-05-2024 om 17:48 uur

Zeer dichte mist, een probleem? Nee, want het droneteam van de Vogelwerkgroep Geesteren heeft op Hemelvaartsdag vanaf 5.30 uur kunnen vliegen en veel nesten van weidevogels gevonden.

Dronepiloot Robin Woudstra suggereerde lager te gaan vliegen in de mist dan op de gebruikelijke 35 meter en dat werkte. Zijn co-piloot Marcel Tettero liet de drone zakken tot op zo’n 12 meter en samen zagen ze direct daarna al drie stipjes op het beeldscherm bewegen. Dat moeten wel kuikens zijn, vlak bij het plasdras aan de rand van het weiland van Chiel Kamphuis. Ze ontdekten verderop in het weiland echter geen nesten, geen vogels en geen kuikens meer. Hier kan de boer rustig gaan maaien.

Maaien

In overleg met voorzitter Hennie Schröder heeft Kamphuis besloten een groot stuk gras te laten staan. Hij ging er toch niet maaien, om te voorkomen dat kuikens in de machine terecht zouden kunnen komen. Er zouden, zo heeft de Vogelwerkgroep onlangs al ontdekt met de faunadrone, veertien paartjes kieviten, zes paartjes grutto’s en een paartje tureluurs zitten op het land. In de weilanden in de omgeving zitten ook nog eens zo’n twintig paartjes kieviten.

Zon

Ze vonden ook haasjes en enkele kuikens van kieviten. “De haasjes hebben we aan de rand van het weiland gelegd en de kuikens op dezelfde plek achtergelaten waar we ze gevonden hadden, nadat er gemaaid was. De moeder kan haar pullen dan makkelijk terugvinden. Daarna keerde de rust terug op het enorme weiland in de Veldhoek. En de zon brak eindelijk door. Het werk bijna drie uren zoeken, zit er op. Tijd voor koffie.”

Het bericht ‘Dronen in zeer dichte mist lukt gewoon’ verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

Sunday 8 September

22.1°

Ochtend 17.5°
Avond 21.1°
Nacht 16.7°
Min. 16.7°
Max. 23.0°

Zon op: 04:56 uur
Zon onder: 18:05 uur

Meer weer

Gebruikerslogin