Eerste gruttonest in Twente met hulp van een drone gevonden

16-04-2024 om 16:33 uur

Veldwerker Gerrit Olimulder van Vogelwerkgroep Geesteren en dronepiloot Roger Borre van Weidevogels Hof van Twente hebben afgelopen zaterdag het eerste nest van een grutto van dit jaar gevonden.

Borre voorziet de Vogelwerkgroep Geesteren al vijf jaar van drones en belangrijke updates voor de software. Ook leidde hij tien dronepiloten op en begeleidde ze, terwijl de groep onder leiding van coördinator Anton Schrijver staat. Zaterdagochtend vond het tweetal in totaal nog liefst 24 nesten van kieviten en een eendennest met 5 eieren in de Veldhoek bij Geesteren.

Maisland

Borre heeft eerst een weiland, waar de grutto zat, en daarna een maisland van ongeveer tien hectare gescand met de drone. Hij is daarna in de spotvluchtmodus alle hotspots nagelopen en de plekken van de vele nesten ingevoerd in het systeem. Door een foto te maken van 35 meter hoogte worden de coördinaten vastgelegd bij het plaatje. Via Telegram voert Roger Borre vervolgens de GPS-plek in met de app Monitor Boerenlandvogels. Iedereen kan de app downloaden en zien waar de nesten liggen.

“Door eerst alles effectief af te vliegen hoeven de veldwerkers het veld nog niet in”, legt voorzitter Hennie Schröder van de Geesterense vogelwerkgroep uit. “Er is geen onnodige verstoring. Je kunt dan nog onder maximale omstandigheden supersnel vliegen, voordat de zon opkomt.”

Voortreffelijk

Bij een verstoring door de veldwerkers vliegt alles tegelijk de lucht in, zodat de laatste eieren te veel zouden afkoelen om gevonden te worden met de drone. “Petje af voor Gerrit Olimulder. Hij deed het voortreffelijk”, aldus Schröder. “Dit was voor hem de eerste keer als veldwerker om de nesten op te sporen. En dan ook nog eens het eerste gruttonest van dit jaar met 4 eieren vinden, dat is echt heel mooi.”

Grutto

“De helft van de nesten was al gevonden door onze vrijwilligers, die er ook al stokken bij hadden gezet”, zegt Hennie Schröder. “De gruttonesten, waar wij eigenlijk op vlogen, hebben we niet gevonden. Er kunnen dus nog gruttonesten van één, twee of drie eieren liggen.”

De stichting Weidevogels Hof van Twente is dit jaar begonnen met dronevliegen na informatie en hulp te hebben gekregen van Vogelwerkgroep Geesteren.

Het bericht Eerste gruttonest in Twente met hulp van een drone gevonden verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

maandag 20 mei

20.0°

Ochtend 12.5°
Avond 20.0°
Nacht 15.0°
Min. 11.7°
Max. 20.7°

Zon op: 03:29 uur
Zon onder: 19:29 uur

Meer weer

Gebruikerslogin