Einde verhaal voor meidenwerk, aantal jeugdsozen in de knel

07-09-2015 om 20:35 uur

Sinds begin dit schooljaar is er geen jeugdsoos meer geweest in Geesteren en Tubbergen, het gemeentebrede meidenwerk – een combinatie van voorlichting en activiteiten voor meisjes in het (voor)laatste jaar van de lagere school – is al helemaal ten einde gekomen. Dit besluit van Stichting Welzijn Tubbergen (SWT) is genomen in samenspraak met de gemeente.

“Het zogeheten meidenwerk en JIP-huizen holden achteruit in populariteit, zo bleek ons. Een aantal werden zelfs haast helemaal niet meer bezocht”, benadrukt interim-directeur Kees Barendsen van SWT. De jeugdsozen in Geesteren en Tubbergen worstelen met het aantrekken van voldoende vrijwilligers. Het jeugdhonk bij STEVO en een initiatief van de Tubbergse dorpsraad bieden wellicht nog soelaas.

Weerbaarheid trainen

De SWT biedt sinds kort weerbaarheidstraining aan i.p.v. het meidenwerk en de JIP-huizen. Barendsen: “We bestonden eigenlijk uit een soort van vermaak- en entertainmentbureau; dat wat we aanboden ging niet of nauwelijks meer over preventie of voorlichting. De doelgroep waar je het voor doet, waar we ons op richten, kwam niet meer. Daarmee bedoel ik – een beetje gechargeerd – de problematische jeugd, dus de jongere die moeilijkheden heeft met z’n omgeving en/of met zichzelf. We zien daarom gewoon meer nut in ‘weerbaarheid’, het leren van kinderen hoe om te gaan met ongebruikelijke situaties en zo hun zelfvertrouwen kunnen vergroten. Daar willen we onze energie in stoppen. Dit alles, deze aanpassing dus, is besproken in de werkgroep jeugd en met goedvinden van de wethouder en zijn ambtenaren is besloten om te stoppen met het meidenwerk – net als een aantal jeugdsozen die minder draaien.”

Volgens wethouder Tom Vleerbos was het besluit geheel aan de SWT en niet aan de gemeente. “Wij stellen de kaders, zij vullen het in. Wel is het zo dat, en dit is al langer bekend, dat de preventieve aanpak niet op erg veel belangstelling kon rekenen. Daarom is ook de JIP-bus van de hand gedaan, simpelweg omdat deze nauwelijks werd gebruikt. Daarnaast zijn we meer vraaggericht gaan werken i.p.v. probleemgestuurd. We richten ons dus meer op de concrete vraag die er ligt dan op het onderliggende probleem.”

Al van start gegaan

De weerbaarheidstraining wordt nu langzamerhand uitgerold, zo geeft Barendsen aan. Door de training worden kinderen zich meer bewust van hun eigen kracht. Astrid Wessling en Kristel Trimbos geven de trainingen, waarbij afgelopen vrijdag het startsein is gegeven bij Studio Sport Tubbergen. De training is geschikt voor jongens én meisjes in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar. Wie zijn of haar kind op wil geven, kan zich aanmelden of aanvullende informatie opvragen via weerbaarheid@welzijn-tubbergen.nl. Bellen kan ook: 0546-622788.

Ook voor ouderen

Naast jongeren, kunnen ook ouderen in Tubbergen terecht voor een weerbaarheidstraining. Dit programma is in samenwerking met de Seniorenraad en de plaatselijke KBO’s ontwikkeld. Tijdens deze cursus leren ouderen omgaan met het hanteren van lastige, spannende en onveilige situaties. Wilt u zich weer veilig voelen in uw eigen huis en op straat? En wilt u leren hoe men ‘nee’ zegt? De cursussen starten op aanvraag en worden op verschillende locaties in de gemeente Tubbergen gegeven. Op de website www.welzijn-tubbergen.nl staat een overzicht met data en locaties.

Het bericht Einde verhaal voor meidenwerk, aantal jeugdsozen in de knel verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

donderdag 23 mei

17.6°

Ochtend 11.4°
Avond 18.0°
Nacht 12.4°
Min. 10.4°
Max. 18.4°

Zon op: 03:25 uur
Zon onder: 19:34 uur

Meer weer

Gebruikerslogin