Provincie: Verkeerskruising in bocht N343-Hardenbergerweg niet onveilig

01-09-2015 om 17:43 uur

De provincie Overijssel gaat geen maatregelen treffen op de kruising N343 met de Braakmansweg/Hardenbergerweg in Tubbergen. Deze wens was in een gezamenlijke motie op tafel gelegd door de raadsleden Leon Oosterik (DC), Tonny Busscher (CDA) en Paul Hannink (GB/VVD).

Op een aantal stukken van de provinciale weg, waar overal maximaal 80 km/u mag worden gereden, zijn regelmatig verkeerscontroles. Snelheden boven de 100 km/u zijn daarbij geen uitzondering. Op de verkeersoversteek vanuit/naar Tubbergen beslaat de invoegstrook een relatief korte afstand. Niettemin weigert de provincie in te grijpen, zo antwoordt deze in een brief aan de gemeente Tubbergen. Het eventueel verleggen van de oversteekplaats laat zij eveneens volledig aan het oordeel van de gemeente over, ook financieel. Wethouder Erik Volmerink geeft aan dat de provincie helder is in hun standpunt. “Wij herkennen ons niet in het plaatje dat het daar onveilig zou zijn, zo laat men aan ons weten. Er gebeuren praktisch geen ongelukken op die plek. In de laatste jaren waren hier sowieso geen fietsers of voetgangers bij betrokken, zo wijzen cijfers van de politie uit.”

De bal ligt bij de provincie, concludeert ook Dorpen Centraal-raadslid Oosterik. “Natuurlijk jammer dat men de – ons inziens foute – inschatting maken dat het er wel veilig zou zijn. De andere partijen gaan niet voor niets mee in ons betoog. Tubbergen staat aangemerkt als wandelgemeente en in de buurt zijn meerdere verzorgingshuizen, zoals De Eeshof. Gezien het feit dat er sprake is van een verhoging in de weg en zeker oudere mensen hiervoor echt een klein ‘aanloopje’ moeten nemen, dat men in principe een driebaansweg over moet steken en er sprake is van een onoverzichtelijk punt, maakt tezamen dat wij tot een andere conclusie komen dan de provincie. Soms denk ik weleens ‘er moet eerst weer wat ernstigs gebeuren, voordat men in actie komt’. Dus dat over een tijdje daar op die plek een ongeval gebeurt. Al hoop ik natuurlijk dat het er niet van komt, laten we daarover duidelijk zijn.”

Tips vanuit ‘Zwolle’

Er staan 2 suggesties in het schrijven van de provincie:

  1. De subjectieve verkeersonveiligheid kan verminderd worden door de middengeleider als rustpunt te laten fungeren bij het oversteken. Het fietspad, dat tevens als wandelpad fungeert, zou daarvoor verlegd kunnen worden door de gemeente Tubbergen.
  2. De bewegwijzering van de toeristische route kan verlegd worden, zodat veilig kan worden overgestoken bij de Huyerenseweg of de Almeloseweg.

De provincie Overijssel geeft aan in principe te willen meewerken aan het verleggen van de oversteekplaats. Het initiatief daartoe moet van de gemeente Tubbergen komen en ook de kosten (ongeveer €25.000) komen voor rekening van de gemeente. Wethouder Volmerink: “Het is zeer discutabel of het verleggen van de oversteeklocatie werkelijk leidt tot meer veiligheid. Stel nou, de oversteeklocatie komt dichter bij de bocht (richting Geesteren) te liggen. Ter hoogte van de Manderveenseweg dus. Het risico bestaat dan dat het zicht op – of vanaf – die nieuwe oversteeklocatie juist slechter wordt, want deze is op dat moment nog meer in een bocht gelegen. Dat lijkt ons daarom niet verstandig.”

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders heeft gezien de reactie van de provincie besloten om geen maatregelen op de kruising te nemen. Wel zal de Regio Twente waarschuwingsborden plaatsen langs de wandelroute, om voetgangers te attenderen op de naderende oversteeksituatie. “Hoe we het op die plek nog veiliger kunnen maken, weten we niet. Alles wat je aanpast zorgt alleen maar voor een onduidelijkere situatie”, legt wethouder Volmerink uit. DC-raadslid Oosterik: “Dat men op tijd gewaarschuwd wordt, is wat ons betreft al winst. Liever nog een betere oplossing, maar ik snap dat het er nu niet van komt. Ergens houdt het op.”

Het bericht Provincie: Verkeerskruising in bocht N343-Hardenbergerweg niet onveilig verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

zondag 23 juni

21.2°

Ochtend 13.4°
Avond 23.3°
Nacht 16.5°
Min. 11.8°
Max. 23.3°

Zon op: 03:11 uur
Zon onder: 19:59 uur

Meer weer

Gebruikerslogin