‘Winkeliers delen doodsteek uit aan Marktplein Tubbergen’

04-11-2015 om 11:38 uur

Gisteravond is de gemeenteraad akkoord gegaan met de nieuwe detailhandelsstructuurvisie (DHS). Hierin staan de regels opgenomen waaraan de lokale winkelmarkt tot 2020 moet voldoen, alsmede ambities en uitdagingen voor de toekomst. Voor bedrijfsconcepten als Marktplein Tubbergen is geen ruimte, aldus dit beleidsstuk.

Wat het centrum van de kern Tubbergen aangaat, wordt gestreefd naar een zo compleet mogelijk winkelaanbod voor inwoners uit de gehele gemeente. Buiten het centrum is echter geen ontwikkelruimte, zo blijkt uit de DHS. Dit mede met het oog op eventuele leegstand, mocht het tòch worden toegestaan om – bijvoorbeeld – op het industrieterrein detailhandel te hebben. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor winkels die vanwege aard en omvang van de gevoerde artikelen niet in het centrum passen, zoals bouwmarkten, tuincentra, winkels in woninginrichting en in auto’s boten, caravans.

Het consumentengedrag wijzigt in een snel tempo, ziet ook CDA-fractieleider Tonnie Busscher. “Door trends in de detailhandel zoals afnemende besteding, internet, overaanbod zien we in Tubbergen een versnelde toename van leegstand. Dit heeft grote gevolgen voor het functioneren van fysieke winkels en bepaalde winkelgebieden. Door de juiste keuzes te maken in de ruimtelijke structuur moeten we als gemeente hieraan sturing geven om nog meer leegstand proberen te voorkomen.” De partij heeft hiertoe gesprekken gevoerd met verschillende partijen w.o. de OHT, ondernemersvereniging Geesteren en Albergen-Fleringen. Allen konden zich vinden in de nieuwe DHS, zei Busscher.

‘Doodsteek voor Marktplein Tubbergen’

Volgens de PvdA torpedeert de DHS op deze manier het initiatief Marktplein Tubbergen. PvdA-raadslid Henk Wessels vindt dat het geen rekening met deze nieuwe bedrijfsformule dat erin geslaagd is veel bezoekers te trekken, voorziet in een behoefte van zowel binnen het dorp als daarbuiten, zorgt voor een economische spin-off voor de rest van het dorp en een stukje leegstand tegengaat. “Als PvdA-fractie vinden we het daarnaast ook jammer dat er op deze manier een winkel wordt gesloten die vooral voor de onderkant van de samenleving een meerwaarde betekent. In de afgelopen weken hebben we de mogelijkheden bekeken om een amendement in te dienen, waarbij we het Marktplein graag in dezelfde uitzonderingsgroep zouden willen plaatsen als de bouwmarkten en de tuincentra, die wel op een bedrijventerrein hun detailhandelproducten mogen verkopen. We hebben in het politieke landschap van onze gemeente om ons heen gekeken en gezien dat het CDA tijdens de vorige commissievergadering de deur al dicht gooide en zich achter de eigen wethouder opstelde. Hoewel je dan eigenlijk getalsmatig al kunt stoppen, hebben we als GB/VVD en PvdA nog een moedige poging ondernomen. Helaas bleek de meerderheid van GB/VVD gevoelig voor de argumenten van de plaatselijke ondernemers en haakten ook zij af. Hoewel DC tijdens de laatste commissievergadering even een hoopgevend signaal afgaf m.b.t. het Marktplein, lijken de rijen nu weer gesloten en is ook daar geen steun te verwachten”, concludeerde Wessels. “En zo eindigt het verhaal van 2 jonge ondernemers en een leegstaande pand zoals het begon. Het pand is weer leeg, de ondernemers zijn een ervaring rijker en een illusie armer en de inwoners van Tubbergen kopen hun producten op de ‘marktpleinen’ van andere gemeentes.”

Het bericht ‘Winkeliers delen doodsteek uit aan Marktplein Tubbergen’ verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

vrijdag 19 april

9.0°

Ochtend 7.2°
Avond 9.0°
Nacht 6.6°
Min. 5.8°
Max. 10.4°

Zon op: 04:25 uur
Zon onder: 18:38 uur

Meer weer

Gebruikerslogin