‘Bed, bad, brood en een stukje liefde’

04-11-2015 om 15:34 uur

Afgelopen dagen zijn bijna 200 vrijwilligers in de weer geweest om het verblijf van de vluchtelingen in Tubbergen tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken.

Gisteren vertrokken de vluchtelingen weer naar andere locaties, maar bij veel vrijwillige krachten en omwonenden hebben ze een onuitwisbare indruk achtergelaten. “Een aantal van hen vroegen me dingen als ‘waarom gaan ze nu alweer weg?’. Tja, als het aan mij had gelegen, had het best nog een paar dagen langer mogen duren. Dat zat er helaas niet in, simpelweg omdat we dit zo met elkaar hebben afgesproken. Maar mocht er weer een beroep op ons worden gedaan, en die kans zit er best in, zullen we niet nalaten hen – of anderen die gevlucht zijn – wederom van harte welkom te heten”, vertelt burgemeester Mervyn Stegers. “Ik kan wel zeggen dat het een behoorlijk emotioneel moment was, toen de bus wegreed. Ook voor anderen was dat zo. Het kan daarnaast een schuldgevoel achterlaten, zo van ‘waarom doen we ze dit aan?’. Laten we echter goed bedenken dat het niet onze schuld is, maar dat ze uit een oorlogsgebied komen. Vanuit de gemeenteraad is besloten dat Tubbergen hulp biedt als dat nodig is. Dat hebben we hier nu laten zien.”

‘Van dichtbij is het toch anders’

Petra Bos uit Geesteren stond gistermiddag langs de kant van de weg en zwaaide de eerste 50 vluchtelingen uit die vertrokken naar Zandvoort of Voerendaal. “Eerst, toen ze hier nog niet eens waren, vroeg ik me echt af wat ze hier zouden komen doen. Ook vond ik het echt geen goed idee dat ze kwamen, zag er eigenlijk wat tegenop. Ik had er gewoon echt geen goed gevoel bij”, lacht ze ietwat verontschuldigend. “Maar als je dit ziet, van die kleine hummeltjes die nog aan hun handjes vastgehouden worden door hun ouders en ook de anderen die in de bus stappen ziet, dan is het een heel ander verhaal. Als je daar geen kippenvel bij krijgt, weet ik het echt niet meer. Dat greep me wel aan, kan ik wel zeggen – zo simpel is het. Wat dat betreft ben ik compleet anders gaan denken over dit hele gebeuren.”

Filmpje over de voorbereidingen

Het bericht ‘Bed, bad, brood en een stukje liefde’ verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

donderdag 28 maart

7.9°

Ochtend 6.2°
Avond 9.9°
Nacht 7.6°
Min. 6.2°
Max. 10.7°

Zon op: 05:16 uur
Zon onder: 17:59 uur

Meer weer

Gebruikerslogin