Alleen onder zeer strikte voorwaarden een extra supermarkt in Tubbergen

03-12-2015 om 20:22 uur

Hoe ziet het lokale winkelaanbod er in 2020 uit? Bestaan er dan überhaupt nog wel fysieke winkels of hebben webshops het merendeel al ‘weggedrukt’? Hoe dan ook, de manier waarop mensen winkelen is sterk aan het veranderen. De hoogste tijd voor een revisie, moet het college van burgemeester en wethouders hebben gedacht.

“Waar in het verleden sprake was van een steeds maar groeiende markt, vindt er nu verdringing plaats. De groei van internet en demografische ontwikkelingen leiden tot een afnemende behoefte aan fysieke winkels. Formules met een groot oppervlak en/of veel vestigingen verdringen kleinschalige spelers. Veel winkelruimte komt (op termijn) vrij en kan steeds moeilijker worden ingevuld”, zo staat in de onlangs vastgestelde detailhandels-structuurvisie te lezen.

Omzet aan de krappe kant

Het winkelaanbod in Tubbergen blijkt relatief uitgebreid. Het aanbod ligt verspreid over een groot aantal kernen, met alle een relatief klein draagvlak. Het aanwezige winkelaanbod functioneert matig, zo staat in het stuk te lezen. Dit wordt ook bevestigd in de uitgevoerde ondernemersenquête, waarin veel winkeliers hun omzet aan de krappe kant of onvoldoende beoordelen. Een substantiële stijging is er echter volgens de gemeente niet te verwachten. Dat komt vanwege de sterke (recreatieve) centrumgebieden in de nabijheid. Wel versterken de geplande en reeds gerealiseerde uitbreidingen (o.a. de uitbreiding van de supermarkt in Vasse) de relatieve positie van de betreffende winkelgebieden.

Daarnaast blijft voor wat betreft Albergen de concentratie van centrumvoorzieningen in een nieuw centrum het streven. Verplaatsing en schaalvergroting van de supermarkt is daarbij het uitgangspunt.

Tubbergen het meest compleet

De gemeente heeft als ambitie om te blijven streven naar een zo compleet mogelijk winkelaanbod en om dit te realiseren wil het in (blijven) zetten op versterking van het aanbod in het meest complete centrum: Tubbergen.

De belangrijkste reden om Tubbergen aan te doen zijn frequente aankopen. “Voorwaarde voor behoud van deze positie is de aanwezigheid van een gevarieerd en concurrerend supermarktaanbod, om zodoende voldoende trekkracht te genereren voor behoud van een compleet winkelaanbod. Met de aanwezigheid van sterke publiekstrekkers in het centrumgebied, ontstaan daar kansen voor versspeciaalzaken, drogisterijen, huishoudelijke artikelen, textiel, mode et cetera”, legt wethouder Roy de Witte (portefeuillehouder Ondernemingsklimaat en detailhandel) uit. Om toekomstige ondernemers te stimuleren in bestaande (te versterken) winkelgebieden te vestigen wenst de gemeente buiten de centra geen nieuwe winkelontwikkelingen meer toe te staan. Er kan alleen een uitzondering worden gemaakt voor winkels die vanwege aard en omvang van de gevoerde artikelen niet in de winkelgebieden inpasbaar zijn (volumineuze detailhandel). Het gaat hierbij om bouwmarkten, tuincentra, winkels in woninginrichting, auto’s, boten en caravans.

‘Supermarkt in Geesteren is groot genoeg’

Volgens de nieuwe visie is de huidige omvang van de supermarkt in Geesteren en het overige winkelaanbod passend bij de beoogde functie als boodschappencentrum voor inwoners en de directe omgeving. Er is geen aanleiding voor substantiële uitbreiding van het aanbod, concludeert men.

Het bericht Alleen onder zeer strikte voorwaarden een extra supermarkt in Tubbergen verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

vrijdag 26 april

8.9°

Ochtend 5.4°
Avond 10.5°
Nacht 8.0°
Min. 5.1°
Max. 11.0°

Zon op: 04:11 uur
Zon onder: 18:50 uur

Meer weer

Gebruikerslogin