Toekomstige gebruikers van nieuwe sporthal blij met keuze gemeente

26-02-2016 om 09:49 uur

De gebruikers van de huidige Verdegaalhal in Tubbergen springen een gat in de lucht. Het college van Tubbergen wil namelijk gaan voor nieuwbouw van een binnensportaccommodatie naast zwembad De Vlaskoel.

Het college heeft 2 scenario’s voor de bouw van een 3/3 sporthal in de kern Tubbergen uitgewerkt. Op basis hiervan heeft zij haar voorkeur uitgesproken voor nieuwbouw van een binnensportaccommodatie naast zwembad De Vlaskoel. Op 3 november 2015 nam de gemeenteraad al een besluit over de omvang van een nieuwe sporthal. De uitgewerkte scenario’s, met de uitspraak van de voorkeur van het college, worden nu aangeboden aan de gemeenteraad ter besluitvorming.

Voortgang, duidelijkheid en draagvlak

Verantwoordelijk wethouder Roy de Witte: “Een binnensportaccommodatie voor Tubbergen die voorziet in de behoeften van toekomstige generaties: daar hebben we ons hard voor gemaakt het afgelopen jaar. Want het is nu bijna een jaar geleden dat we als college de regie terug hebben gepakt. We hebben daarmee duidelijk gemaakt dat wij onze verantwoordelijkheid nemen om voortgang, duidelijkheid en draagvlak te realiseren.”

Scenario’s

Er zijn twee mogelijke scenario’s: nieuwbouw naast zwembad De Vlaskoel en vernieuwbouw van de huidige Verdegaalhal. Deze scenario’s zijn in aard en omvang vergelijkbaar.

Deze scenario’s zijn getoetst op een aantal indicatoren:

Toekomstbestendigheid exploitatie
Investering
Exploitatie vaste lasten
Locatie/toegankelijkheid
Realisatietijd
Draagvlak gebruikers

Nieuwbouw biedt kansen

Op basis van de toetsing aan de indicatoren, heeft het college een duidelijke voorkeur voor nieuwbouw van een binnensportaccommodatie. Nieuwbouw biedt kansen voor de gemeente Tubbergen en specifiek voor de kern Tubbergen. In het kader van Tubbergen Bruist worden kansen gezien voor de ontwikkeling van de locatie van de huidige sporthal.

Horst in ’t Veld, projectgroep Tubbergen Bruist:

“Tubbergen staat de komende jaren voor een enorme uitdaging. Het is essentieel dat de aantrekkingskracht van Tubbergen versterkt wordt. Door de keuze van nieuwbouw van de sporthal op de locatie Vlaskoel, slaan we twee vliegen in één klap. Er ontstaat een concentratie van kwalitatief goede en toekomstbestendige sportvoorzieningen. Tegelijkertijd wordt op de locatie van de Verdegaalhal, een prominente plek in het centrum, ruimte geboden voor de noodzakelijke nieuwe ontwikkelingen die het gehele centrum een impuls kunnen geven”

De projectgroep Tubbergen Bruist gaat de komende tijd aan de slag met de uitvoering van de visie op de sociaaleconomische ontwikkelpotentie in en voor de gemeente Tubbergen. Een belangrijk onderdeel van deze visie is de herontwikkeling van de locatie van de huidige Verdegaalhal. Als de gemeenteraad besluit om een nieuwe binnensportaccommodatie te bouwen naast het zwembad, gaat de projectgroep zo snel mogelijk de ruimtelijke en economische mogelijkheden van locatie concreet maken. Dit zal heel zorgvuldig gebeuren waarbij afstemming met belanghebbende partijen heel belangrijk is. Hierbij worden ook eventuele stakeholders uit andere kernen betrokken. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan kan de invulling van de locatie worden bepaald.

Eerlijke urenverdeling

“Heel belangrijk is ook een eerlijke verdeling van de uren die de sportverenigingen gebruik maken van de accommodaties. Samen met de binnensportverenigingen hebben we gekeken welke knelpunten er zijn. Deze hebben we grotendeels op kunnen lossen. We zijn nu met de beheerders van de binnensportaccommodaties in overleg om een goede planning voor de lange termijn te waarborgen”, geeft wethouder Roy de Witte aan.

Breed draagvlak bij gebruikers

“Vanaf het begin is het uitgangspunt geweest dat de sport en het onderwijs heel actief betrokken zijn bij het resultaat. We willen met een plan komen dat aan alle eisen voldoet en dat zoveel mogelijk tegemoet komt aan de wensen. Daarom is het draagvlak ook een heel belangrijke indicator waar we de scenario’s aan hebben getoetst.”

De sport en het onderwijs zijn erg blij met het standpunt van het college.

Maaike Hagedoorn, locatiedirecteur Canisius Tubbergen: “De gemeente heeft een wettelijke plicht om te zorgen voor goede faciliteiten voor bewegingsonderwijs. De afgelopen twee jaar hebben onze leerlingen geen gebruik kunnen maken van de huidige sporthal omdat deze niet meer voldeed aan de eisen. Ik ben dan ook ontzettend blij dat er nu concreet zicht is op een goede binnensportvoorziening voor Tubbergen waar onze leerlingen weer goed bewegingsonderwijs kunnen krijgen.”

Rene Hutten, volleybalvereniging tornado Geesteren:

“Het is erg belangrijk voor alle sporters in Tubbergen dat het college een besluit heeft genomen. Nu kunnen we verder werken aan het versterken en het clusteren van sport Alleen dan blijft de sport betaalbaar en bereikbaar en houden we voorzieningen in stand. Dit ook met het oog op de opgave en uitdaging voor de sportverenigingen in omliggende dorpen!”

Janine Vissia, basketbalvereniging Jolly Jumpers, Tubbergen:

“Het afgelopen jaar hebben we gezamenlijk met de gemeente een zorgvuldig proces doorlopen. In eerste instantie waren we niet blij met de gekozen omvang van een 3/3 hal. Maar we waren wel blij met de goed onderbouwde basis die gelegd was. En nu het college aangeeft te willen gaan voor nieuwbouw, kunnen wij daar alleen maar erg tevreden mee zijn. Die hal moet er snel komen!”

Ook de sportraad Tubbergen is betrokken. Daarmee is er breed draagvlak vanuit alle sportdisciplines uit alle kernen.

Vergroten leefbaarheid

“Rode draad voor mij is dat we bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid in de kernen. Dit willen we gezamenlijk met de gemeenschap oppakken. We zien ook een hele actieve houding vanuit de kern Tubbergen en specifiek de sport. Zij gaan zeker een bijdrage leveren onder anderen door zelfwerkzaamheid in de realisatie en exploitatie”, besluit een tevreden Roy de Witte.

Financiën

De totale netto investering voor de nieuwbouw wordt geraamd op € 3.390.000.

Voor Tubbergen Bruist is het creëren van nieuwe ontwikkelingen een belangrijke pijler. Door het uitvoeren van het scenario nieuwbouw komt er ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Daarom draagt Tubbergen Bruist voor maximaal € 360.000 bij om deze ontwikkelingen mogelijk te maken.

Hoe verder?

Op dinsdag 8 maart staat dit onderwerp op de agenda van de commissievergadering Samenleving en Bestuur. Vervolgens zal in de raadsvergadering op 14 maart een besluit worden genomen over nieuwbouw van de sporthal.

Het bericht Toekomstige gebruikers van nieuwe sporthal blij met keuze gemeente verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

donderdag 25 april

9.8°

Ochtend 3.1°
Avond 8.2°
Nacht 6.1°
Min. 2.7°
Max. 10.1°

Zon op: 04:13 uur
Zon onder: 18:48 uur

Meer weer

Gebruikerslogin