Technische Commissie bij STEVO jeugd zet VTON Team op.

23-12-2015 om 01:00 uur

De Technische Commissie bij de STEVO-jeugdafdeling wil de VTON-tool; een trainingsprogramma, waarmee je een heel jaar lang jeugdspelers kunt trainen met behulp van je mobiele telefoon of computer, nu en in de toekomst blijven aanbieden aan haar jeugdtrainers.

De Technische Commissie heeft daarom ervoor gekozen een VTON-team op te zetten.

Het is namelijk van groot belang dat de jeugdtrainers bij STEVO voldoende uitleg krijgen bij het nieuw gebruiken van de VTON-tool, maar ook tijdens het gebruik worden geholpen om de trainingen zo goed mogelijk in de praktijk te brengen.

Jeugdtrainers dienen hier voor open te staan, om hun zelf en daardoor ook de jeugdspelers verder te ontwikkelen.

De TC heeft Bas Waaijer en Martin Döbber bereid gevonden om hiermee te helpen.

Onderstaand kunnen jullie kennismaken met Bas en Martin en wordt tevens duidelijk waarom de TC bij de STEVO-jeugd het in Martin en Bas zien zitten.

Kunnen jullie aangeven welke ervaringen jullie hebben als trainer of als jeugdbegeleider, zowel hobby matig en/of zakelijk?

Bas:

"Ik ben als jeugdspeler van VV Langeveen al 2 jaar lang trainer geweest van de jeugd.  Als  wielrenner werd ik wegkapitein en vormde een soort verlengstuk van de ploegleider in de koers. Daar was ik dus al veel met jonge jongens bezig als begeleider. Daar ontstond ook de belangstelling om anderen te coachen en te trainen en toen bleek dat ik geen prof kon worden ben ik bewegingsdocent geworden,  naast het geven van gymlessen ben ik ook coördinator op school waaronder van de voetbalclass. Op dit moment train ik samen met  Marcel Paus de F2."

Martin:

"Ik ben in 1996 geopereerd aan mijn knie en zodoende gestopt met voetballen. Henk Droste heeft me toen gevraagd om de jeugd te gaan trainen.

Ik ben met de D-jeugd begonnen,waarna ik de C-  en B jeugd heb getraind (D1, B1 en B2). Ik heb in totaal zorsquo;n 17 jaar de jeugd en het dames elftal bij STEVO met veel plezier getraind. Door mijn werkzaamheden in de kantine en op het voetbalcomplex was ik echter genoodzaakt om hier mee te stoppen."

Hebben jullie hier nog een opleiding voor gevolgd?

Bas:

"Ik ben docent bewegingsonderwijs en heb daarvoor de CALO gedaan."

Martin:

"Ik heb na een tijdje ldquo;Trainer coach 3 geselecteerde jeugdrdquo; gevolgd en met succes afgerond."

Wat spreekt jullie aan in het trainen en begeleiden van jeugdspelers?

Bas:

"Ik vind het geweldig om kinderen beter te maken in dat wat ze doen. Daarbij vind ik het erg belangrijk dat ze het leuk vinden, als het plezier er van af spat is mijn training geslaagd."

Martin:

"Het is geweldig om met de jeugd op het veld te staan en te zien hoe zij met veel plezier trainingen volgen en wedstrijden spelen. En als dat wordt vertaald in resultaat (beter worden),dan is dat voor een trainer het allermooiste."

Wat is jullie mening over de VTON-tool?

Martin:

"VTON is een relatief nieuw concept dat zowel voor selectietrainers als niet selectietrainers een zeer goede en doordachte hulp is.

Je kunt spelers via de VTON methode van de juiste oefenstof voorzien, vooral de niet ervaren jeugdtrainers zullen moeten worden gewezen op de grote  voordelen van dit programma."

Bas:

"Ik vind het een fijne Tool, zeker omdat ik af en toe zoek naar invulling en dan is dit een snelle korte manier om tot oefenstof te komen. Ik gebruik over het algemeen 3 van de 4 oefeningen. Ook vind ik het geweldig dat alle teams kunnen trainen op een zelfde manier en dat alle trainers het middel hebben om tot goede oefenstof te komen."

"Nadat ik bij STEVO de VTON tool zag werd ik geïnteresseerd en op school; Thomas Kempis College liepen we tegen het probleem aan dat we goede trainers hadden maar met verschillende inhoudelijke trainingen, om deze reden zijn we op school ook VTON gaan gebruiken.

 Tevens zat ik met Sportservice Zwolle (uitvoerder gemeentelijk sportbeleid) om tafel en liet enthousiast de VTON zien, nu bleek dat ze hier al een tijdlang naar op zoek waren en in het komende jaar gaan veel Zwolse voetbalverenigingen nu ook werken met de VTON. Zo krijgen leerlingen op onze school 2 trainingen op school via de VTON methodiek en 2 of 3 bij hun eigen vereniging. Fantastisch toch!"

 

Voor welke rol heeft de TC-jeugd jou gevraagd?

Bas:

"Ik ben gevraagd om jeugdtrainers bij te staan die moeite hebben met  het opzetten van een VTON training. Naar mijn mening heeft een goede training  drie belangrijke pijlers. 1 Looptrsquo;t (lopen de oefeningen en zijn de randvoorwaardelijke zaken voor elkaar) 2 Luktrsquo;t (zijn de oefeningen voor elke speler uit te voeren) 3 Leeftrsquo;t (is er plezier en hoe kunnen we het nog leuker maken). Ik zou trainers willen helpen kijken naar de groep en de individuele speler, waar ze aanpassingen kunnen doen en welke van de 3 bovenstaande pijlers zet je hiervoor op welk moment in."

 

Martin:

"Men heeft mij gevraagd om vooral de niet ervaren jeugdtrainers te gaan begeleiden en helpen om het VTON programma tot een succes te maken,en daar waar nodig deze trainers te helpen met de oefeningen en  het juist opzetten van de VTON- training.

Dus eigenlijk om ze te helpen het programma (goed) te gaan gebruiken."

 
Hoe denk  je invulling te geven aan deze rol?

Bas:

"Als jeugdtrainers er baat bij hebben of het moeilijk vinden, kom ik graag een training samen met ze geven. Samen kijken we naar de groep en waar nodig doen we aanpassingen volgens de genoemde pijlers. Ook vind ik het erg leuk om jonge jeugdtrainers de basisbeginselen van het training geven bij te brengen."

Martin:

"Ik zal verschillende avonden op het veld aanwezig zijn om te gaan kijken naar de trainingen,en daar waar nodig onze jeugdtrainers bij te staan om oefeningen uit te leggen of voor te doen.

Ik vindt het zelf namelijk belangrijk dat ook spelers die in niet selectie elftallen zitten  de oefenstof van de VTON ook goed krijgen aangeboden. Dit is voor hen en voor de club dus een win-win situatie, het denken vanuit het clubbelang heeft in de deze de meerwaarde."

De Technische Commissie bij de STEVO-jeugdafdeling  doet het dringende verzoek aan onze jeugdtrainers om daar waar de behoefte of twijfel bestaat over het juist VTON gebruik, de hulp van Bas of Martin in te schakelen.

De TC is ook zeer content met het vrijwillig aanbieden van de diensten van Bas en Martin en wensen beiden heel veel succes in hun nieuwe rol.

VTON voor meer plezier en ontwikkeling  Jeugdspelers en meer gemak Jeugdtrainers, nu en in de toekomst!

Bron: Stevo Voetbal

Het weer

woensdag 1 mei

21.7°

Ochtend 16.2°
Avond 21.9°
Nacht 17.0°
Min. 14.4°
Max. 25.0°

Zon op: 04:01 uur
Zon onder: 18:58 uur

Meer weer

Gebruikerslogin