STEVO, FYSIOTH. GEESTEREN, UMC UTRECHT

29-12-2016 om 01:00 uur

STEVO zit momenteel midden in een Hamstring Injury Prevention Study ndash; Bounding Exercise Program mbt preventie van hamstringblessures.
Eén op de 11 voetballers krijgt per seizoen een hamstringblessure. Hiermee vormen hamstringblessures de meest voorkomende spierblessure in het voetbal. Het zijn ernstige blessures die meer dan vier weken kunnen duren. Tevens blijkt dat 1 op de 3 voetballers binnen 2 maanden na terugkeer op het voetbalveld opnieuw een hamstringblessure oploopt.

Sinds de start van voetbalcompetitie 2016-2017 loopt de Hamstring Injury Prevention Study ndash; Bounding Exercise Program (HIPS-BEP) dat wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) en de KNVB. Dit betreft een grootschalig onderzoek naar het voorkómen van hamstringblessures bij amateurvoetballers door middel van het zogenaamde Bounding programma. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het specifiek trainen van de hamstrings door middel van de Nordic Hamstring Exercise (NHE) effectief is in het voorkomen van hamstringblessures. Desondanks blijkt in de voetbalpraktijk dat deze NHE oefening maar zelden meer wordt uitgevoerd, waarbij trainers en spelers aangeven dat de oefening niet voetbalspecifiek genoeg is om in te kunnen passen in de warming-up. In het huidige Bounding-onderzoek hebben we de hamstring-oefening daarom aangepast zodat deze eenvoudig in voetbaltrainingen kan worden opgenomen.

In dit onderzoek doen 32 eerste elftallen mee die uitkomen in de eerste klasse zaterdag of zondag in Nederland. STEVO is met fysiotherapeut Justin Beernink één van de deelnemende verenigingen.

16 elftallen voeren het oefenprogramma uit en de andere 16 doen hun reguliere warming-up en trainingen. Tijdens de voetbalcompetitie 2016/2017 registreren we alle trainingsminuten, wedstrijdminuten, hamstringblessures en overige blessures. Aan de hand van deze gegevens en de basisgegevens van een intakevragenlijst kunnen we zo nauwkeurig mogelijk het effect van het oefenprogramma meten.

Eind 2017 kunnen we aangeven of dit Boundingprogramma effectief is en makkelijker wordt volgehouden. Tot het eind van dit lopende seizoen vullen alle spelers wekelijks bepaalde formulieren in, zodat we de sportbelasting en boundingtijd kunnen relateren aan het ontstaan van nieuwe hamstringblessures.

Bron: Stevo Voetbal

Gebruikerslogin