Vogelwerkgroep ontvangt 20 mille voor bescherming weidevogels

24-02-2023 om 12:29 uur

Vogelwerkgroep Geesteren heeft donderdag 20.000 euro in ontvangst genomen in paviljoen De Hoge Veluwe in Otterlo.

Dit geld gaat naar innovatieve projecten als weilandirrigatie en de aanschaf van een nieuwe weidevogeldrone.

SBNL Natuurfonds schenkt het bedrag aan projecten die commerciële activiteiten, bijvoorbeeld van boeren gecombineerd met het vrijwilligerswerk van natuurliefhebbers. Geesteren was voortrekker bij de introducties van greppel plasdrassen en de inzet van omgebouwde drones om nesten van weidevogels te beschermen.

Klimaat

Nu is klimaatverandering het doel. “Droogte treft ons land al bijna 5 jaar elke zomer opnieuw. Met het irrigeren van weiland voorkom je verdroging. Sterker nog: je dient exact de juiste hoeveelheid water toe bij de wortels van de plant zodat het gras optimaal groeit. Bijna geen verlies. Zonnepanelen doen het werk bijna gratis.”

Zo’n 70 kilometer druppelslang legt de Vogelwerkgroep Geesteren samen met boer Chiel Kamphuis dit jaar ongeveer 10 cm diep in het grasland, net buiten het dorp. Het gaat om een uniek project, dat nu steun krijgt van SBNL Natuurfonds. Een kwart van dit land is straks weidevogelgebied in het voorjaar. De kuikens vinden er in het kruidenrijke weiland dekking en voedsel. De overige 75% van het land kan de boer maximaal benutten voor zijn vee.

Droogte

De druppelirrigatie zorgt voor een optimale opbrengst omdat er altijd voldoende water is. Droogte en klimaatverandering hebben geen invloed meer op de groei van het gras. Boer en weidevogel profiteren van het nieuwe project. Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren legt in onderstaande video uit dat het project in de toekomst misschien uitgerold kan worden in een groot deel van Nederland.

Het weer

zaterdag 2 maart

11.4°

Ochtend 7.9°
Avond 10.4°
Nacht 8.5°
Min. 7.3°
Max. 12.6°

Zon op: 06:16 uur
Zon onder: 17:13 uur

Meer weer

Gebruikerslogin