‘Wereldnieuws’

19-09-2022 om 21:07 uur

Nee, niet de hoge salarissen van medisch specialisten en ziekenhuisdirecteuren zijn wereldnieuws en zelfs niet de multimiljonairs (780 miljoen euro privébezit) vader en zoon Mulder, de leveranciers van het gammele elektronisch patiëntendossier. Dat zou het kabinet per direct moeten verbieden: STEENRIJK WORDEN VAN ONZE ZORGPREMIE.

Maar ook de veiligheidsmaatregelen rondom het AZC aan de Gravendijk in Albergen zijn geen wereldnieuws, al zijn die regels tot op heden spoorloos. Het college van B&W zwijgt als het graf. Of zouden het soms de huisregels uit 1962 zijn voor ‘doorstromers’. Ooit bedacht door Annie en Willem van café Elsgait voor de jongens van De Pannenloods, tegelzetbedrijf Rietmeijer en nog een paar bössels van ’n Fietspad.

Dan moet het wereldnieuws welhaast Dave Kreuwel van Combi Glas uit Geesteren zijn. Hij maakt niet alleen gewoon glas, maar ook gekleurd, enkel, dubbel, trippel, +, ++, +++, veiligheidsglas, glas in lood en nog veel meer. Een onmisbare schakel in het Tubbergse Glasrijk. Maar dat Dave komt is natuurlijk grote flauwekul, want hij is pas de tweede generatie en woont bovendien niet in Amerika, maar in Geesteren.

Niets van dit alles, alhoewel het echte wereldnieuws wel van Glasrijk Tubbergen komt. Het op-een-na belangrijkste evenement van het jaar, want bovenaan het lijstje staat natuurlijk De Elfdorpen Trekkertocht. Dit jaar komt de glaskunst namelijk met een wereldprimeur van Joep Nicolas Zachary White, een telg van de zesde generatie. Zeg maar net als de nakomelingen van Rembrandt van Rijn die nog iets van zijn winst willen meepakken. Helaas konden deze nazaten niet schilderen, maar daar gaat het even niet om.

Joep woont en werkt in Amerika en heeft een glas-in-lood hobbywerkplaatsje in een verborgen schuurtje achter zijn bouwvallige woning. Beetje kunstzinnig en juist dat maakt het heel speciaal. Joep heeft een raampje voor de toren van de basiliek gemaakt en schrijft daarmee geschiedenis in Tubbergen. Waarschijnlijk komt Joep zelf niet (druk hè).

Dat raampje had Dave Kreuwel ook kunnen maken, maar hij is niet van de zesde generatie. Trouwens mijn vriend kan het ook; glas-in-lood De Austieberg in Beuningen. Supermooi, maar stelt niks voor: helaas eerste generatie. Het indrukwekkende aan kunst is dat het niet per se mooi hoeft te zijn, als er maar een passend verhaal bij zit, al dan niet verzonnen.

Wie alleen maar iets moois wil zien kan het hele jaar terecht bij Siny Brakhuis. Haar atelier met de spitsvondige exclusieve naam Sienbrak (hoe kom je er op?) is gevestigd aan de Grotestraat 89 in Tubbergen. O jee, nu komt er net een bericht op Wikipedia dat Siny is omgeschoold tot ondersteuner rouw en verlies. Wel erg toepasselijk deze overgang, want echt storm liep het niet terwijl haar werk toch internationaal bekend is en Siny zelf is ook ‘wereldberoemd’ in Tubbergen en Langeveen.

Samen met de bewoners van Zorggroep Sint Maarten, De Bloemenhof maakte Siny ooit de mooiste Special People Art schilderijen. Mooier dan die van Vincent van Gogh, maar die sneed dan ook zijn oor af na trammelant met zijn collega en dan wordt het pas echt kunst. Net als de meester zelf kon Siny er amper van rondkomen, maar dat kan natuurlijk ook liggen aan de extreem hoge gasprijs. Reken maar dat daardoor de werken van Siny en de bewoners van De Bloemenhof worden opgenomen in de collectie van veilinghuis Christie’s rond het jaar 2156.

Het laatste wereldnieuws van Glasrijk is dat ook de wereldberoemde glasblazerin Paula Pääkkönen uit het verre Finland voor de zoveelste keer in Tubbergen komt om te blazen. Hoe mooi is dat. En dan niet de Duitse versie, dat zou niet passen bij het chique Glasrijk.

Zelfs Jan des Bouvrie wordt in het hiernamaals geraadpleegd (ook wereldprimeur). De glazen groentekassen in het Eeshofbos zijn aan vervanging toe. Wie het werk van Jan kent weet dat het iets wordt met setjes van twee en dan bij voorkeur in alle kleuren als het maar wit is. Over het bijpassende verhaal wordt nog nagedacht.

Maar ook glasrijk-icoon Sylwia Schongart komt naar Tubbergen. Deze veelgevraagde en bijna overwerkte kunstenares (wereldberoemd) staat echter niet op Wikipedia. Net als Vincent van Gogh die in zijn tijd ook niet kon worden gegoogeld. Met de nieuwste zoekfunctie op de iPad naar Sylwia Schongart kwam de naam Sylwia 99 het dichtst in de buurt; een Poolse pornoactrice.

Toch kunt u er vanuit gaan dat voorzitter Edward Willems van Stichting Glasrijk Tubbergen voor het allerbeste gaat. Zo mogelijk hangen er deze editie ook kunstwerken van Siny en de bewoners van De Bloemenhof tussen de jaarlijks terugkerende schitterende collectie ‘weckflessen’ in het Eeshofbos. De verhalen achter de werken van Siny worden namelijk steeds spannender, met dank aan de hoge gasprijs. En dan te bedenken dat zij nog maar van de eerste generatie is.

Maar vergeet u vooral niet de ervaringen van Kwibus rondom de voorgaande edities van Glasrijk Tubbergen: de gasten, de vragen en de rariteiten. Daar is vanzelfsprekend niets aan veranderd en u leest ze in Glas in Ontwikkeling.

Ook dit jaar loopt de route langs de voormalige werkplaats van Sienbrak (helaas staat de naam niet meer op het pand). Vergelijkbaar met het atelier uit 1883 van Vincent van Gogh in Nuenen, een gevoel van eenvoud en kleurrijke artistieke kunst uit het nabije verleden.

Glasrijk Tubbergen is er van 29 september t/m 2 oktober, zodat u vier dagen lang niet hoeft te denken aan het echte ‘wereldnieuws’ in gemeente Tubbergen:

  1. De hoge gasprijs en de verkwanselde zorgpremie en…
  2. De veiligheidsmaatregelen aan de Gravendijk.

J. Kwibus

Gebruikerslogin