Samen de schouders eronder voor beter pmd

05-12-2020 om 17:49 uur

Wethouder Ursula Bekhuis aan het woord.

De inzameling van ons huishoudelijk afval is de laatste jaren sterk veranderd. We scheiden steeds meer afval. Grondstoffen die we goed kunnen hergebruiken en waarmee we de aarde sparen, horen al lang niet meer in het restafval thuis. Het gescheiden inzamelen van glas, papier en karton, gft en textiel is al gemeengoed geworden. Daar denken we al niet meer over na. Dat doen we gewoon zo.

Pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) zamelen we sinds een aantal jaren gescheiden in. Pmd is een stroom die veel in het dagelijks huishouden vrijkomt. De afgelopen periode zijn er veel berichten in de media geweest over dit pmd. Het sentiment was hierbij niet positief. Veel van het Twentse pmd zou van onvoldoende kwaliteit zijn om te recyclen, werd gezegd in de media. Enerzijds is goed dat dit verhaal duidelijk wordt verteld, want zo wordt voor iedereen bekend waar het bij pmd om gaat en wat het belang is van goed scheiden, we kunnen namelijk nieuwe producten van ons afval maken. Anderzijds wordt ook duidelijk dat nog niet alles vlekkeloos verloopt. De kwaliteit van het pmd kan en moet beter en hier moeten we samen mee aan de slag. Dit vraagt om goede samenwerking tussen, inzamelaar, sorteerder en recyclers, maar begint bij ons thuis.

Positieve resultaten aanpak #Terugwinnaars

Als wethouder van de gemeente Tubbergen vind ik het belangrijk dat het ingezamelde pmd zo goed mogelijk wordt gerecycled. Dat lukt nu niet omdat op dit moment te veel vervuiling in de pmd-containers wordt aangetroffen. Dat kost de gemeente en u als inwoners geld. In plaats van opbrengsten voor de pmd, betalen we nu extra kosten voor het verbranden van pmd als restafval. Wij geloven als gemeente in het systeem van pmd scheiden. Elk systeem kent uitdagingen die we moeten overwinnen. Laten we daar samen de schouders onder zetten.

Samen met ROVA, onze inzamelaar van afval en grondstoffen, hebben we een aanpak ontwikkeld met als titel #Terugwinnaars. Met deze aanpak zijn we dit voorjaar begonnen en de eerste resultaten waren veelbelovend. We richten ons binnen Terugwinnaars op communicatie en we laten vervuilde containers staan tijdens de inzameling. We vertellen wat anders moet en lossen het daarna samen op, waarna we de container alsnog leegmaken.

Pmd gaat om verpakkingen

Nog regelmatig zien we pmd-containers met veel voorkomende stoorstoffen zoals grotere stukken landbouwfolie, tuinslangen, touw dat rond hooibalen zit, zwembadjes, grote jerrycans, apparaten, glas, etensresten en restafval. Dit moet anders. Pmd gaat alleen om verpakkingen van plastic of metaal en drankenkartons die vrijkomen in het huishouden. Je kunt dan denken aan plastic broodzakken, vleesverpakkingen, colablikjes en zuivel- en sappakken. Het is belangrijk dat die verpakkingen leeg zijn als ze in de container worden gegooid. Alle verpakkingen worden in een sorteerinstallatie van elkaar gescheiden. Volle verpakkingen kunnen niet worden gesorteerd en leveren problemen op in de sorteerinstallatie. Vul dus ook geen verpakkingen met andere lege verpakkingen, bijvoorbeeld om ruimte in de container te besparen. Een kwarkbakje dat vol zit met andere plastic verpakkingen, kan niet worden gesorteerd en gerecycled. Kortom verpakkingen moeten leeg en los van elkaar in de container worden gegooid. Ik begrijp goed dat pmd scheiden soms best lastig is. Zelf twijfel ik ook wel eens of iets nu wel of niet bij pmd hoort, maar dan kijk ik op de scheidingswijzer in de ROVA-app of op www.terugwinnaars.nl. Hier vind je alle informatie over pmd gebundeld.

Pmd als grondstof van de toekomst

Als we als gemeente zorgen dat we pmd goed scheiden, is het een hele nuttige grondstof voor nieuwe producten. De drankenkartons en het blik kunnen eenvoudig uit het plastic worden gesorteerd. Waarna van de drankenkartons onder meer toiletpapier wordt gemaakt. Blik kan eindeloos tot nieuw blik worden gerecycled. De verschillende soorten plastic verpakkingen worden ook van elkaar gescheiden. Deze worden gewassen en vermalen tot granulaat, korrels die de basis zijn voor nieuwe plastic producten zoals nieuwe verpakkingen, emmers, fleecetruien en straatmeubilair. Op deze manier hoeven we niet eindeloos grondstoffen uit de aarde te halen en is ons afval de grondstof van de toekomst.

Daarom vraag ik u om serieus werk te maken van het scheiden van uw pmd. Zodat we grondstoffen zo lang mogelijk kunnen recyclen en onze aarde niet onnodig belasten.

Gebruikerslogin