Familie Kokhuis blijft vechten voor gerechtigheid en eerherstel

20-01-2016 om 18:00 uur

Ze voelen zich aangestaard en nagewezen in het dorp waar ze wonen, de familie Kokhuis aan de Meijersweg 20a in Geesteren. In 2000 is er toestemming gegeven voor het uitbreiden van de woning van Jan en zo kon zoon Björn met zijn huidige echtgenote Veronique, die toen al bij hem in woonden, beschikken over meer privacy. Dit alles mèt bijbehorende vergunning. Maar nadat iemand hun aangaf bij de gemeente zijn ze een soort Kop van Jut geworden.

“Aan de ene kant wil de gemeente dat je langer thuis blijft wonen en bezuinigen daar waar mogelijk op je zorguitgaven, maar nu pakken ze ons ook nog als we een interne verbouwing doen om het zo makkelijker te maken om per rolstoel naar het toilet, douche of keuken te kunnen. Dat is toch gewoon onbestaanbaar? Inmiddels denken we dat ze ons koste wat kost willen pakken, linksom of rechtsom. Voor ons is de maat intussen wel vol”, legt Jan Kokhuis uit.

De publiciteit opzoeken ziet de familie Kokhuis als de laatste redmiddel om te laten weten hoe de vork in de steel zit. “Van die valse beschuldigingen over illegaliteit willen we compleet af. Het liefste nog een excuses, maar in elk geval dat datgene wat de burgemeester in het openbaar over ons gezegd heeft weer rechtgezet wordt. Want daar klopte dus helemaal niks van”, benadrukt Jan. “In de krant stond dat dit een illegaal gebouwde woning is – ook grote onzin. We worden zo zwart gemaakt, iets wat volledig onterecht is.”

Van de bezwaarschriftencommissie heeft de gemeente het advies gekregen de door de familie Kokhuis bestreden besluiten te herroepen. De volgens hen door burgemeester Stegers toegezegde rectificatie is er nooit gekomen.

Reactie vanuit de gemeente

Burgemeester Stegers hamert vooral op de formele kant van dit verhaal en laat weten niet in te zien waarvoor excuses op z’n plaats zou zijn. “Zij hebben een woning met inwoning, waarbij in dit geval de zoon en zijn gezin bij de grootouders inwonen. Dat mag onder bepaalde voorwaarden. Een aantal jaren geleden hebben ze een vergunning gekregen voor een verbouwing, maar ze hebben zich – zo vinden wij – niet aan de regels gehouden. Het zijn nu 2 gescheiden woningen en dat mag niet. Er was een handhavingsverzoek bij ons binnengekomen en dan dienen wij vervolgens te controleren wat er aan de hand is. We hebben geconstateerd dat er inderdaad sprake is van een illegale situatie en daarom treden we op.”

Het woordje illegaal, dat burgemeester Stegers ook eerder al in de mond nam, heeft volgens de familie Kokhuis zo’n negatieve lading en bijbedoeling dat ze van zins zijn een klacht in te dienen. Stegers is er niet van onder de indruk en benadrukt dat hij alleen maar bedoelde dat er op illegale wijze een verbouwing plaatsgevonden heeft. “In onze termen heet zoiets gewoon illegaal; er is sprake van een illegale situatie. Zo simpel is het. Ze mogen daar dus wel blijven wonen, ook al verbeuren ze de dwangsom die we hen inmiddels hebben opgelegd. Wij vinden namelijk dat ze zich aan de regels dienen te houden, net als eenieder. Ik kan me daarom niet voorstellen dat buren of anderen denken dat ze eruit moeten, omdat ze er illegaal wonen. Dat is namelijk niet het geval, ze hoeven hun huis niet te verlaten.”

Het bericht Familie Kokhuis blijft vechten voor gerechtigheid en eerherstel verscheen eerst op Tubbergen.

Gebruikerslogin