Aansluitkosten glasvezel buitenaf zijn voor eigen rekening

05-09-2015 om 14:00 uur

Het aansluiten van glasvezel varieert enorm per adres. De hoogte van de kosten is bijvoorbeeld afhankelijk van de afstand van de straat tot een huis. Maar een veel belangrijker factor is hoe groot de dichtheid van potentiële aansluitingen in een bepaalde omgeving is.

In het buitengebied is die dichtheid een stuk lager dan in een dorpskern. En in een kleine dorpskern is die dichtheid weer een stuk lager dan in een grote dorpskern. Zo kan een aansluiting in hartje Tubbergen helemaal gratis zijn, terwijl die in het buitengebied van Geesteren een aantal duizenden euro’s kost.

Cogas heeft echter besloten die eenmalige kostenpost op zich te nemen. In ruil daarvoor brengt het wel maandelijks een vastrecht van €9,95 in rekening. “Daarbij kan er – afhankelijk van de specifieke situatie bij een aansluiting (particulier of zakelijk) – sprake zijn van extra kosten, bijvoorbeeld doordat er nog geen UTP-datakabels getrokken zijn. Of vanwege uitzonderlijke wensen en grote afstanden tussen de woonhuis en melkveestal. Want alles is mogelijk, al heeft iedere aanbieder natuurlijk zo z’n eigen insteek in dit verhaal”, legt een medewerker van Glasvezel buitenaf uit.

Vandaag kunnen mensen naar de infomarkt op het Raadhuisplein te Tubbergen gaan om zich nader voor te laten lichten. Enkele geïnteresseerden hebben zich reeds aangemeld voor een aansluiting door één van de aanbieders.

Overstappen op glasvezel

Doordat de situaties per aansluiting zo verschillen, hebben de aanbieders voor plaatselijke technische partners gekozen om de overstap zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen: EP:Eppink, Loohuis Communicatie, Lucas IT.

Die lokale bedrijven zijn al bekend met de beperkte mogelijkheden in het buitengebied wat breedband internet en digitale televisie aangaat, terwijl een aanbieder als Caiway of CBizz zich hier juist niet aan durft te wagen.

Het bericht Aansluitkosten glasvezel buitenaf zijn voor eigen rekening verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

donderdag 23 mei

16.7°

Ochtend 13.3°
Avond 18.0°
Nacht 12.4°
Min. 10.6°
Max. 18.7°

Zon op: 03:25 uur
Zon onder: 19:34 uur

Meer weer

Gebruikerslogin