Heemkunde op koers met dia-avond West-Geesteren (deel 2)

07-09-2015 om 19:32 uur

Zodra begin september de dagen merkbaar korter worden en de duisternis elke avond het licht steeds wat vroeger verdrijft, is de periode van het jaar aangebroken dat de mensen van de Stichting Heemkunde Geesteren (SHG) hun gezamenlijke hobby weer oppakken.

Tijdens de zomerdag geniet men van de natuur en van het buitenleven. De heemkunde staat dan bij de meesten van hen, voor enkele maanden, op een wat lager pitje. Zodra de ‘r’ weer in de maand is, begint het heemkundebloed weer sneller te stromen en komen thuis – uit kasten en bureauladen – weer de oude geschriften, genealogieboeken, topografische kaarten, nostalgische foto’s, prenten en familiestambomen tevoorschijn. Men kan zich niet voorstellen wat heemkundeliefhebbers allemaal verzamelen en bewaren in het eigen archief.

Huisbezoeken vrijwel afgerond

Begin september is ook het tijdstip dat de mensen van de werkgroep dia-avond de puntjes op de ‘i’ zetten wat betreft de jaarlijkse dia-avond in november voor de donateurs van de heemkunde. Zoals bekend wordt het drieluik over West-Geesteren vervolgd met het tweede deel. Ruim 30 families in deze markante buurtschap werden de afgelopen maanden bezocht. Zij wonen aan de Huyerensebroekweg, de Delenweg en aan de Vinckenweg (huisnummers 50 t/m 86). Talrijke foto’s, prenten en ander historisch materiaal kwam uit oude dozen en fotoalbums tevoorschijn. Zoveel historisch materiaal dat er wel 2 dia-avonden mee gevuld kunnen worden. Helaas is dit niet mogelijk en zal er noodgedwongen een selectie moeten plaatsvinden. Vanzelfsprekend wordt alles, ook datgene dat tijdens de dia-avond niet getoond wordt, wel bewaard in het heemkundearchief voor de komende generaties.

Oude bidprentjes en foto’s bewaren

Ook  de (voor)ouders op West-Geesteren bewaarden vroeger van alles en nog wat. Dat is tijdens de huisbezoeken wel duidelijk geworden. Bidprentjes, oude krantenartikelen, foto’s van bijzondere gebeurtenissen in de buurt of binnen de familie en het gezin. Van alles kwam er op tafel!

Na verloop van tijd raakt bij veel mensen datgene wat men in de loop der jaren zoal heeft bewaard, vaak wat uit beeld. Het verdwijnt in kasten en laden of in dozen op zolder. Vele jaren later, meestal bij opruimwerkzaamheden na een overlijden, komt het uiteindelijk toch weer voor de dag. “Wat moeten wij hiermee?”, is dan de vraag die de kinderen of kleinkinderen zich stellen. Jammer genoeg wordt het historische materiaal nogal eens achteloos opgeruimd. Slechts heel af en toe neemt men contact op met de Heemkunde met de vraag: “Hebben jullie misschien nog belang bij een verzameling bidprentjes, oude krantenartikelen en oude familiefoto’s?” Het antwoord daarop luidt dan steevast: “Ja, daar hebben wij heel veel belang bij”. Eén van de doelstellingen van de Heemkunde is namelijk om de geschiedenis van Geesteren zo volledig mogelijk voor toekomstige generaties in beeld te brengen en te archiveren. De mensen van de Heemkunde vragen een ieder in Geesteren dan ook, in voorkomende gevallen, contact op te nemen met één van hen.

Contact opnemen kan ook via het emailadres info@stichtingheemkundegeesteren.nl.

Lezing

De dia-avond West-Geesteren (2) wordt gehouden op woensdagavond 11 november aanstaande, aanvang 19.30 uur in zaal Kottink, en begint met een lezing door Harry Meinders. Waar vorig jaar de geschiedens van West-Geesteren in z’n algemeenheid voor het voetlicht werd gebracht zal nu wat meer de nadruk komen te liggen op de vroegere en huidige bewoners en natuurlijk op de geschiedenis van de befaamde West-Geesterense school. Hierna belichten Bertus Klein Haarhuis en Paul Sand met behulp van talrijke oude foto’s en prenten de geschiedenis van de betreffende families die deze avond voor het voetlicht worden gebracht.

Veel belangstelling verwacht

De dia-avond is gratis toegankelijk voor de donateurs van de SHG. Overige belangstellenden betalen €2,50 entree p.p. inclusief een kop koffie. Gelet op de overweldigende belangstelling, de afgelopen jaren, wordt een ieder geadviseerd op tijd te komen. De zaal is reeds vanaf 18.45 uur geopend.

Enthousiaste reacties

Tot slot ook nog even enkele woorden over het boek Oorlog in herinnering dat op 25 april jongstleden, ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding, werd uitgebracht. De uitgave blijkt een groot succes. De vele reacties zijn alom lovend. Het heeft er alle schijn van dat dit prachtige naslagwerk aan het eind van het herdenkingsjaar 2015 vrijwel uitverkocht zal zijn. Zolang de voorraad strekt, is het boek nog te koop voor €17,50 bij Horlogerie Truus Silderhuis en bij Tonnie Veldhuis Huishoudelijke Artikelen aan de Dorpsstraat.

Het bericht Heemkunde op koers met dia-avond West-Geesteren (deel 2) verscheen eerst op Tubbergen.

Het weer

woensdag 17 juli

19.1°

Ochtend 15.0°
Avond 20.9°
Nacht 15.7°
Min. 14.0°
Max. 21.0°

Zon op: 03:31 uur
Zon onder: 19:46 uur

Meer weer

Gebruikerslogin