Zorgen over doorstart bibliotheek

25-10-2016 om 02:00 uur

Inwoners aan zet

Aan het begin van dit jaar is duidelijk geworden dat de vestigingen van de bibliotheek in Geesteren en Albergen gesloten gaan worden.
Hier is door de voorzitters van de dorpsraden van Geesteren en Albergen samen met de verantwoordelijke wethouder en ambtenaren, afgevaardigden van de bibliotheek veel over vergaderd.
Het besluit is echter onomkeerbaar. De politiek houdt vast aan de afgesproken bezuiniging van euro;150.000,-.
Toch zijn er voor beide dorpen nog kansen om een vorm van doorstart te maken, maar dan moeten de schouders eronder.
Komende donderdag spreken de werkgroepen Geesteren 2030 over dit onderwerp.
In een speciale bijeenkomst worden de leden van de werkgroepen geïnformeerd over hoe men tot dit besluit is gekomen. Nog belangrijker wordt het om na te denken over de wijze waarop een mogelijke doorstart vorm gegeven kan worden.

Woensdagavond 2 november wordt een bijeenkomst gehouden in Erve Kampboer waarvoor de leden van de bibliotheek uitgenodigd worden. Zij worden bijgepraat over het waarom van de sluiting door wethouder de Witte en afgevaardigden van het bestuur. Er wordt verslag gedaan van een onderzoek door Arcon, dat meer laat zien over ledenopbouw en leengedrag. 

Er zijn mogelijkheden voor een doorstart, maar dan moeten er wel mensen opstaan die hieraan hun medewerking willen verlenen. Zijn er mensen in Geesteren die het aandurven om samen met een kwartiermaker vorm en inhoud te geven aan de mogelijkheid om verder te gaan? Dat is de vraag die men deze avond voorgelegd krijgt.

Er is vertrouwen dat Geesteren de handschoen oppakt. Is dat niet het geval dan wordt de realiteit dat een voorziening die decennia lang heeft bijgedragen aan de vorming en ontwikkeling van de kinderen, aan het plezier krijgen in het lezen van boeken, verdwijnt uit het dorp.
Een bezorgde moeder schrijft: ... "Het gaat er om dat de kinderen vanaf een jonge leeftijd in contact komen met boeken. Dat begint met voorlezen, dan voorzichtig zelf wat lezen en uiteindelijk meer ontdekken van de wereld vanuit romans en naslag werken. Kinderen die lezen hebben over het algemeen een voorsprong als het gaat om hun ontwikkeling en om de mogelijkheden daarna."

In dit citaat wordt exact aangegeven waar het om draait. Nemen we dit weg, laat Geesteren zich dit gebeuren? Steken we de handen uit de mouwen? 
Kom naar deze bijeenkomst in Erve Kampboer op woensdag 2 november om 20.30 uur en laat weten hoe u de toekomst ziet. 

Hieronder leest u de persverklaring, zoals die door de gemeente uitgegeven is. 

PersBERICHT Tubbergen, 25 oktober 2016

Nieuwe kansen voor lezend Albergen en Geesteren

lsquo;Als er ergens een deur dichtslaat, gaat er ergens anders een raam openrsquo;. Dat gezegde gaat zeker op voor de Stichting Bibliotheken Tubbergen (SBT). Nadat de gemeente een flinke korting aankondigde op de subsidie van SBT, moest het roer compleet om. Na rijp beraad koos SBT voor sluiting van de locaties in Geesteren en Albergen, in combinatie met een optimale en waar mogelijk zelfs verbeterde dienstverlening.

Hoewel de bibliotheekvestigingen in Albergen en Geesteren in hun huidige vorm gaan sluiten, is het zeker niet zo dat mensen in deze dorpen helemaal niet meer terecht kunnen bij de bieb. ldquo;Zowel Albergen als Geesteren blijven hun bibliotheekfunctie behoudenrdquo;, zegt wethouder Roy de Witte. ldquo;De manier van dienstverlening wordt alleen anders ingericht: er wordt meer door de inwoners zelf gedaan.rdquo;

Hoe de nieuwe bibliotheek er precies uit zal zien, is op dit moment nog niet bekend. ldquo;De contouren zijn geschetst, maar we dagen de inwoners uit voor het bepalen van de exacte invullingrdquo;, zegt de wethouder. ldquo;Dit samen nadenken past binnen het concept Mijn Dorp 2030, waarbij inwoners meer zelf gaan doen en waar mogelijk ondersteuning krijgen van de gemeente. Zo bekijken wij samen met de SBT of het mogelijk is de panden en inboedel over te dragen aan het dorp.rdquo;

Voor de inwoners was het idee van sluiting aanvankelijk een schok, maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, worden ook de voordelen gezien. ldquo;Door de bibliotheken over te dragen aan de inwoners, wordt er meer mogelijk dan alleen het lenen van boekenrdquo;, zegt Jeannette Lansink. ldquo;Zo kunnen de organisaties die nu gehuisvest zijn in het Parochiehuis in Albergen, na verkoop van dit pand straks terecht in de bibliotheek.rdquo;

De Stichting Dorpsbelang Geesteren roept inwoners op actief te participeren in het nadenken over- en het uitvoeren van nieuwe concepten in het huidige bibliotheekgebouw. ldquo;Wij vinden dat een gebouw met een dergelijke uitstraling in de nabijheid van alle belangrijke voorzieningen niet verloren mag gaanrdquo;, aldus Herman Huis in rsquo;t Veld. ldquo;Samen werken aan nieuwe concepten, waarbij kinderen de gelegenheid geboden wordt te genieten van boeken, het voor anderen mogelijk maken om boeken te bestellen en op te halen en er wellicht nog één of twee dimensies aan toevoegen. Nadenken over duurzame concepten, de handschoen oppakken.rdquo;

Op 2 november wordt er om 20.30 uur bij Erve Kampboer in Geesteren en Albergen op 3 november om 20.00 uur in het Cultuurhoes een brainstormsessie gehouden voor bibliotheekleden en inwoners van die dorpen. Op die avonden worden er ideeën verzameld over de manieren waarop de bibliotheek voortgezet kan worden. ldquo;We hebben voor beide bibliotheken de ledenaantallen en het leengedrag in kaart gebracht. Op basis hiervan moet het mogelijk zijn om toekomstplannen op te stellenrdquo;, verwacht De Witte.

Op donderdag 15 december 2016 sluit de bibliotheek Albergen in de huidige vorm haar deuren en bibliotheek Geesteren vrijdag 16 december 2016. Op deze dagen kunnen leden hun materialen inleveren en afscheid nemen van respectievelijk Yvonne Keizers en Judith Kempers. 

Einde persbericht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Dorpsbelang Geesteren

Het weer

zondag 28 april

17.0°

Ochtend 12.6°
Avond 13.9°
Nacht 10.1°
Min. 10.1°
Max. 17.1°

Zon op: 04:07 uur
Zon onder: 18:53 uur

Meer weer

Gebruikerslogin