Bibliotheek Geesteren na sluiting in gewijzigd concept toch weer open

08-12-2016 om 01:00 uur

Zoals u wellicht gehoord heeft sluit de bibliotheekvestiging in Geesteren de deuren.
Een werkgroep onderzoekt onder welke condities en in welke vorm de bieb in Geesteren open kan blijven.De collectie boeken die in Geesteren in de bieb staat, wordt geschonken aan het dorp.Deze boeken kunnen in het huidige pand geleend worden zonder lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek.

Mensen die lid zijn van de Openbare Bibliotheek kunnen vanaf 9 januari 2017 in het huidige pand boeken bestellen, ophalen en terugbrengen. Er komt een haal- en brengservice met behulp van vrijwilligers vanuit de SBT in Tubbergen.

Dit nieuws brengt de werkgroep die op en na de informatieavond van  2 november in Erve Kampboer in het leven is geroepen, naar buiten.

In de afgelopen weken is druk vergaderd, nagedacht, onderhandeld over wat de mogelijkheden zijn.Een pasklaar antwoord is er nog niet.
De werkgroep onderzoekt de mogelijkheid meer maatschappelijke functies aan het gebouw toe te kennen, een verbreding van de huidige functie.

Men roept de bevolking van Geesteren nadrukkelijk op om mee te denken.

Voor half december wordt een flyer verspreid waarin de medewerking wordt gevraagd.Ook is het mogelijk de vragen, zoals die op de flyer staan, digitaal in te vullen. Dat gaat natuurlijk sneller.
Men is dus nadrukkelijk op zoek naar een bredere invulling, een invulling die verder gaat dan de huidige bibliotheekfunctie.

Hoe kan de jeugd in de toekomst gebruik blijven maken van boekencollecties?  Het antwoord denkt men te vinden door de invoering van het Bibliotheek op School-concept. Dit concept wordt toegevoegd in het huidige pand.

De huidige boekencollectie kan straks geleend worden zonder een officieel lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek.

Iedereen mag boeken lenen en men hoopt dat ze ook weer teruggebracht worden.
Ook hoopt men dat veel mensen genegen zijn eigen boeken, tijdschriften die men toch niet meer leest, te schenken aan de bieb in Geesteren.

Die boeken worden gerubriceerd en vervolgens in de collectie opgenomen voorzien van een sticker met het opschrift ldquo;Bieb Geesterenrdquo;. Zo hoopt men toch een goed aanbod te krijgen.

Vrijwilligers gaan helpen met het uitlenen, maar het aantal vrijwilligers is op dit moment nog te weinig om een goed rooster te maken. Daarom wordt in de enquête ook nadrukkelijk gevraagd of men bereid is vrijwilliger of misschien zelfs wel bestuurslid te worden van de nieuw op te richten stichting.

Zonder vrijwilligers gaat het niet lukken.
De werkgroep hoopt echt op ondersteuning vanuit de bevolking.
De vrijwilligers wordt ook gevraagd om bijvoorbeeld ouderen die lid zijn van de Openbare Bibliotheek te helpen boeken aan te vragen in de catalogus van de Openbare Bibliotheek met behulp van de bibliotheekpas. Vrijwilligers vanuit de Stichting Bibliotheek Tubbergen bezorgen dan de boeken in Geesteren en halen ze daar ook weer op. Een haal- en brengservice die vooral gaat voorzien in de behoefte van mensen die veel lezen en het lastig vinden de Bibliotheek in Tubbergen te bezoeken.

Het is aan Geesteren om te bedenken hoe nog meer invulling aan het pand gegeven kan worden.
Hoe kan de bieb breed maatschappelijk ingezet worden? Hoe kan er geld verdiend worden doordat bv. partijen een ruimte huren, partijen die dit een geweldige locatie vinden.

Voorwaarde is dat men geen afbreuk wil doen aan bestaande voorzieningen als bv. het dorpshuis Erve Kampboer.
De werkgroep wil iets toevoegen. Geesteren mag dit helpen bedenken.

De flyer kan ingeleverd worden in de ideeënbus of brievenbus in de bibliotheek, in de ideeënbus in de Aloysiusschool  of Plus Wallerbosch.

Digitaal kunnen een paar vragen beantwoord worden via de volgende link: https://goo.gl/forms/iLvUj1FBSUiCzoUH3

Nu is het aan de inwoners om mee te denken. Een prachtige uitdaging, toch?

Geesteren, laat van u horen!

 

Bron: Dorpsbelang Geesteren

Het weer

vrijdag 10 mei

18.4°

Ochtend 9.6°
Avond 18.5°
Nacht 12.8°
Min. 8.9°
Max. 19.9°

Zon op: 03:44 uur
Zon onder: 19:14 uur

Meer weer

Gebruikerslogin