Bieb Geesteren opent 9 januari de deuren

05-01-2017 om 01:00 uur

Goed nieuws voor de inwoners van Geesteren. De inwoners van Geesteren worden gezamenlijk verantwoordelijk om de bieb in stand te houden. Iedereen mag gebruik maken van de boekencollectie zonder lid te worden.

En vanaf 9 januari heropent de bieb op de vaste uren. De collectie die tot nog toe in de vestiging stond, is grotendeels in stand gebleven. De groot letterboeken zijn niet meer aanwezig, maar kunnen wel besteld worden door leden.

16 december jl. werd de bibliotheek in Geesteren, tot dan toe ressorterend onder de Stichting Bibliotheek Tubbergen, gesloten en er werd afscheid genomen van Judith Kempers, die heel lang het gezicht van de bibliotheek in Geesteren was.

De sluiting was een gevolg van de opgelegde bezuiniging op de bibliotheekvoorziening in de gemeente Tubbergen. De Stichting Bibliotheek Tubbergen zag zich hierdoor gedwongen om de vestigingen in Albergen en Geesteren te sluiten.

In Geesteren is sinds 2 november een werkgroep aan de slag gegaan om te proberen de vestiging toch draaiende te houden met steun van vrijwilligers.

Met ondersteuning van kwartiermaker Ria Schlepers van Arcon zoekt men naar een oplossing om te komen tot een brede maatschappelijke bibliotheek, waarbij functies aan het gebouw toegevoegd worden. Een deel van het gebouw kan verhuurd worden als kantoorruimte voor bedrijven of instellingen.

Voor eind maart wil de werkgroep komen tot een invulling met een sluitende exploitatie. Dat is de uitdaging die men aangegaan is.

De werkgroep ziet zich gesteund door ruim 20 vrijwilligers die de bieb Geesteren draaiend gaan houden op de bekende openingstijden.

Iedereen kan in de bieb Geesteren terecht om boeken te lenen. Alle boeken zijn of worden voorzien van een sticker met de opdruk: ldquo;Eigendom van Bieb Geesterenrdquo;.

De boeken mogen zonder verdere registratie geleend worden. Het aantal boeken dat geleend mag worden is beperkt om te voorkomen dat kasten leeg raken. Men vertrouwt erop dat de boeken na gelezen te zijn weer teruggebracht worden, waarna weer nieuwe boeken meegenomen kunnen worden.

Kinderen kunnen in de komende week nog geen boeken lenen want de collectie die in de Bieb Geesteren staat, wordt toegevoegd aan het concept ldquo;Bibliotheek op Schoolrdquo;.

De werkgroep hoopt dat inwoners van Geesteren bereid zijn om boeken die niet meer gelezen worden te schenken aan de Bieb Geesteren. Deze worden dan door vrijwilligers nagekeken, voorzien van een sticker en wekelijks toegevoegd aan de collectie.

In het bijzonder is er dus een grote behoefte aan kinderboeken. De werkgroep hoopt dat goede kinderboeken, die thuis niet meer gebruikt worden, massaal ingeleverd worden in de Bieb Geesteren, zodat ook de kinderen zo snel mogelijk boeken kunnen lenen.  Ook tijdschriften die thuis niet meer gelezen worden, mogen beschikbaar gesteld worden.

Men hoeft dus niet lid te zijn van de Stichting Bibliotheek Tubbergen om in Geesteren te lenen. De huidige boekencollectie is door de SBT geschonken aan de gemeenschap.
Om gebruik te maken van diensten van de Stichting Bibliotheek Tubbergen is een lidmaatschap wel vereist. Leden kunnen daarvoor terecht in de bibliotheek in Tubbergen.

In de Bieb Geesteren komt een haal- en brengpunt in samenwerking met de Stichting Bibliotheek Tubbergen. Leden van de SBT kunnen thuis met hun lidmaatschapsnummer en wachtwoord boeken bestellen en  beslissen om ze af te halen in de Bieb Geesteren. Hier kunnen de boeken ook weer ingeleverd worden, waarna ze wekelijks teruggebracht worden naar Tubbergen. Leden van de SBT kunnen met ondersteuning van vrijwilligers in de Bieb Geesteren boeken bestellen bij de SBT. Die bestelde boeken zijn dan een week later, telkens op vrijdag, beschikbaar om opgehaald te worden.

De werkgroep gaat in de komende tijd samen met de kwartiermaker op zoek naar een goede invulling voor het totale pand. Geïnteresseerde partijen kunnen contact opnemen met de leden.

Het is te hopen dat de werkgroep er in de komende maanden in slaagt partijen te interesseren. Lukt dit niet dan zal sluiting onafwendbaar zijn.
Gezien het grote enthousiasme dat aan de dag gelegd wordt, zou dit echt een domper betekenen voor Geesteren.

De openingstijden:

Maandag en vrijdag: 13.30 uur tot 17.30 uur en 18.30 uur tot 20.00 uur
Woensdag: 13.30 uur tot 17.30 uur

 

Bron: Dorpsbelang Geesteren

Het weer

maandag 20 mei

19.8°

Ochtend 11.8°
Avond 18.2°
Nacht 16.7°
Min. 10.7°
Max. 21.2°

Zon op: 03:29 uur
Zon onder: 19:29 uur

Meer weer

Gebruikerslogin